Na de bevalling

Juist als de kraamzorg vertrokken is, de partner weer aan het werk gaat en de wereld weer doordraait, ontstaat er voor veel vrouwen een moeilijke tijd. Als postnatale doula kan ik je praktisch, maar vooral ook fysiek en mentaal bijstaan. Zo heb jij tijd om te rusten en hechten met je baby.

Waarom een postnatale doula?

Mijn eerste dochter werd elf jaar terug op de heetste dag van het jaar geboren. Op de derde dag na de bevalling wilde ik eruit, naar buiten, wég. Mijn kraamverzorgende – het feit dat ze meer oog had voor onze katten dan voor mij of de baby zegt genoeg – knikte wat dwaas en liet me gaan. Baby in de draagdoek en vol moed de eerste teug frisse teug lucht inademend, gingen we voorwaarts. Halverwege de route naar de drogist brak het zweet me uit, ik kon amper meer op mijn benen staan. Leunend op mijn vriend strompelde ik naar huis…
Dochter twee werd geboren toen een ongekend dik pak sneeuw een snelle wandeling onmogelijk maakte. Verplicht cocoonen, woei! Ik hield het toch zeker vijf dagen vol, het was kerstvakantie. Maar ja, toen moesten er boodschappen gedaan worden. En een peuter naar de crèche gebracht. En. En….
We gaan dóór, omdat het ons met de paplepel ingegoten is; niet piepen, gaan met die banaan. Dat je lichaam een prestatie van topformaat heeft geleverd met plusminus negen maanden zwangerschap en de bevalling als grande finale, dat je kind voeden (of dat nou met borst of fles is) je halve dag kost, dat je slapeloze nachten je besef van het hier en nu doet vervagen, je in een soort twilight zone zit waarin je identiteit op losse schroeven staat, waar onbegrijpelijk genoeg de wereld blijft doordraaien terwijl die van jou lijkt stil te staan: het lijkt er allemaal niet toe te doen. Die eerste kraamtijd van mij? Ik heb me nog nooit zo alleen, zo eenzaam en zo ellendig gevoeld. Kamers vol visite en ik voelde me alleen, zo vreselijk alleen. Ik kan dat gevoel nog zo oproepen, het constante ‘aan’ staan, de adrenaline die omhoog schiet bij het eerste huiltje, de totale paniek. De blik van uitputting, paniek en hyper alertheid herken ik vrijwel direct als ik een nieuwbakken moeder zie die het, net als ik toen, ook moeilijk heeft.Het liefst zou ik haar dan willen vasthouden, en willen zeggen: laat mij je helpen, je hoeft het niet alleen te doen. Maar hulp aanbieden, hulp aanvaarden: het zit niet echt in onze cultuur. En eerlijk: zo op straat of in de supermarkt is het ook wel een tikkie vreemd aanbod.

Geef tijd cadeau

Sinds jaar en dag geef ik aan vriendinnen geen kraamcadeaus, maar tijd cadeau: ik kook, doe de afwas, neem de zorg van de baby over als ze willen douchen of slapen. Zonder uitzondering lichten ogen op als ze het krijgen, maar gek genoeg int bijna niemand zijn ‘bonnen’; is het toch té lastig om toe te geven dat je het niet in je eentje kunt? We wonen ver van elkaar vandaan, gewoon komen aanwaaien met een pan soep is logistiek niet altijd haalbaar of wenselijk. Wat hebben vrouwen nodig om zichzelf even als prinses te laten behandelen? Om letterlijk de boel de boel te laten en zich helemaal te richten op hun baby en hun eigen fysieke en mentale herstel? Daar is niet minder dan een culturele revolutie voor nodig! Het Postnatal Support Network staat aan de voet van die omslag, en probeert ons te laten herinneren wat we eigenlijk al weten: dat de moeder het verdient om na haar bevalling als niet minder dan een godin behandeld te worden. Door 40 dagen (ja, 40!) voor haar te zorgen en haar het merendeel van de taken uit handen te nemen, krijgt zij de kans om te herstellen, haar baby te leren kennen, aandacht te hebben voor borstvoeding, even helemaal en alleen maar bezig te zijn met deze enorme overgang in haar leven.

Als postnatale doula ben ik er voor de extra mentale, praktische en fysieke steun die je in deze periode nodig hebt. Uiteraard geld ook hier: alles op maat en naar behoefte, maar voor wat richting heb ik deze twee pakketten samengesteld (alle pakketten zijn inclusief btw):

Het lekker bijkomen-pakket

  • 12 uur, verspreid over vier dagdelen, nadat de kraamzorg vertrokken is
  • Boodschappen doen, voor oudere kinderen zorgen, koken (ook porties voor verderop in de week!), licht huishoudelijk werk doen (was draaien, stofzuigen, afwassen), de baby even overnemen zodat je kunt douchen, enz.
  • De bevalling krijgt vak pas na een aantal weken een plek, we nemen alle tijd om rustig over de bevalling te praten. Ook andere onderwerpen die spelen in je leven krijgen aandacht (gezin, opvoeding, borstvoeding, relatie, enz).
  • Elke dag een heerlijke massage.

Kosten voor dit pakket: 420 euro

Het zalig cocoonen-pakket

Traditionele culturen hanteren een 40 dagen (6 weken) kraamtijd, en dat is niet voor niks; het is de minimale tijd die een vrouw nodig heeft om weer ‘in’ haar lichaam te komen. De eerste zes weken, oftewel de eerste veertig dagen, vormen de basis en zijn het belangrijkst om een goed begin te maken met het terugvormen van je lichaam en het vinden van een nieuwe balans.

  • 32 uur, ingedeeld naar behoefte, verspreid over de 5 weken nadat de kraamzorg vertrokken is
  • Boodschappen doen, voor oudere kinderen zorgen, koken (een vriezer vol als je dat wilt!), licht huishoudelijk werk doen (was draaien, stofzuigen, afwassen), de baby even overnemen zodat je kunt douchen, enz.
  • De bevalling krijgt vak pas na een aantal weken een plek, we nemen alle tijd om rustig over de bevalling te praten. Ook andere onderwerpen die spelen in je leven krijgen aandacht (gezin, opvoeding, borstvoeding, relatie, enz)
  • Elke dag een heerlijke massage.

Kosten: 960 euro

Sluitingsritueel

Je was negen maanden lang 2-in-1. Een lijf in jouw lijf. De hele balans in je lichaam verandert, organen zitten op een andere plek en je hormoonhuishouden transformeert. Tijdens een geboorte ga je letterlijk (fysiek) en figuurlijk (al je zintuigen op vlijmscherp) open. Na de bevalling voelen veel vrouwen zich ‘leeg’ en na een aantal weken voelen ze vaak de behoefte om hun lichaam weer even helemaal als van henzelf te voelen. Een kraambedmassage is een prachtige manier om jezelf (en de waanzinnige ‘klus’ die je geklaard hebt) te eren.

Tijdens een sluitingsritueel combineer ik de massage met rituelen en affirmaties/visualisaties die de fase van het oude afsluiten en ruimte maken voor het nieuwe. Met een sluitingsritueel gun je jezelf de liefdevolle aandacht die je verdient. Traditioneel wordt dit ritueel vanaf 40 dagen na een geboorte (na de kraamtijd) uitgevoerd, maar het kan ook gebruikt worden voor mijlpalen of de afsluiting van heftige ervaringen (bijvoorbeeld een traumatische bevalling of het overlijden van een kind).

Het ritueel wordt door mijzelf en een collega samen gedaan, duurt 3-4 uur en is helemaal op maat met jou af te stemmen. We luisteren naar je verhaal, masseren, geven je warmte en koestering en eindigen met een Rebozo sluiting, waarbij je ingewikkeld wordt in stevige Mexicaanse doeken.

De kosten van het ritueel zijn 230 euro. Dit is exclusief reiskosten (10 kilometer vanuit Castricum, Alkmaar uitgezonderd) en exclusief eventuele extra begeleiding vooraf. Gespreide betaling is mogelijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *