Extra steun na de bevalling: postnatale doula

Extra steun na de bevalling: postnatale doula

Juist als de kraamzorg vertrokken is, de partner weer aan het werk gaat en de wereld weer doordraait, ontstaat er voor veel vrouwen een moeilijke tijd. Als postnatale doula kan ik je praktisch, maar vooral ook fysiek en mentaal bijstaan. Zo heb jij tijd om te rusten en hechten met je baby.

Mijn eerste dochter werd meer dan tien jaar terug op de heetste dag van het jaar geboren. Op de derde dag na de bevalling wilde ik eruit, naar buiten, wég. Mijn kraamverzorgende – het feit dat ze meer oog had voor onze katten dan voor mij of de baby zegt genoeg – knikte wat dwaas en liet me gaan. Baby in de draagdoek en vol moed de eerste teug frisse teug lucht inademend, gingen we voorwaarts. Halverwege de route naar de drogist brak het zweet me uit, ik kon amper meer op mijn benen staan. Leunend op mijn vriend strompelde ik naar huis…
Dochter twee werd geboren toen een ongekend dik pak sneeuw een snelle wandeling onmogelijk maakte. Verplicht cocoonen, woei! Ik hield het toch zeker vijf dagen vol, het was kerstvakantie. Maar ja, toen moesten er boodschappen gedaan worden. En een peuter naar de crèche gebracht. En. En.
Drie keer is scheepsrecht? Neuh. Ook bij dochter 3 kwam ik amper aan mijn rust toe. Omdat ze geboren werd met een open gehemelte, zaten we de dag na de vlotte thuisbevalling in het academisch ziekenhuis bij de kinderarts op de kamer.

Eenzaam buffelen

We gaan dóór, omdat het ons met de paplepel ingegoten is; niet piepen, gaan met die banaan. Dat je lichaam een prestatie van topformaat heeft geleverd met plusminus negen maanden zwangerschap en de bevalling als grande finale, dat je kind voeden (of dat nou met borst of fles is) je halve dag kost, dat je slapeloze nachten je besef van het hier en nu doet vervagen, je in een soort twilight zone zit waarin je identiteit op losse schroeven staat, waar onbegrijpelijk genoeg de wereld blijft doordraaien terwijl die van jou lijkt stil te staan: het lijkt er allemaal niet toe te doen. Die eerste kraamtijd van mij? Ik heb me nog nooit zo alleen, zo eenzaam en zo ellendig gevoeld. Kamers vol visite en ik voelde me alleen, zo vreselijk alleen. Ik kan dat gevoel nog zo oproepen, het constante ‘aan’ staan, de adrenaline die omhoog schiet bij het eerste huiltje, de totale paniek. De blik van uitputting, paniek en hyper alertheid herken ik vrijwel direct als ik een nieuwbakken moeder zie die het, net als ik toen, ook moeilijk heeft.Het liefst zou ik haar dan willen vasthouden, en willen zeggen: laat mij je helpen, je hoeft het niet alleen te doen. Maar hulp aanbieden, hulp aanvaarden: het zit niet echt in onze cultuur. En eerlijk: zo op straat of in de supermarkt is het ook wel een tikkie vreemd aanbod.

Geef tijd cadeau

Sinds jaar en dag geef ik aan vriendinnen geen kraamcadeaus, maar tijd cadeau: ik kook, doe de afwas, neem de zorg van de baby over als ze willen douchen of slapen. Zonder uitzondering lichten ogen op als ze het krijgen, maar gek genoeg int bijna niemand zijn ‘bonnen’; is het toch té lastig om toe te geven dat je het niet in je eentje kunt? We wonen ver van elkaar vandaan, gewoon komen aanwaaien met een pan soep is logistiek niet altijd haalbaar of wenselijk. Wat hebben vrouwen nodig om zichzelf even als prinses te laten behandelen? Om letterlijk de boel de boel te laten en zich helemaal te richten op hun baby en hun eigen fysieke en mentale herstel? Daar is niet minder dan een culturele revolutie voor nodig! De Postnatal Support Network staat aan de voet van die omslag, en probeert ons te laten herinneren wat we eigenlijk al weten: dat de moeder het verdient om na haar bevalling als niet minder dan een godin behandeld te worden. Door 40 dagen (ja, 40!) voor haar te zorgen en haar het merendeel van de taken uit handen te nemen, krijgt zij de kans om te herstellen, haar baby te leren kennen, aandacht te hebben voor borstvoeding, even helemaal en alleen maar bezig te zijn met deze enorme overgang in haar leven.

Interesse in wat ik als postnatale doula voor je kan betekenen? Mijn pakketten en tarieven staan hier.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial